Çağrılı Konuşmacılar
Prof. Dr. Mustafa Tan 1948 yılında Karaman'da doğdu. İlk ve ortaokulu Karaman'da bitirdikten sonra, Akşehir Erkek İlk Öğretmen Okulu'na parasız yatılı olarak girdi. 1964 yılında Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'na gönderildi. 1964-1965 Öğretim yılında Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık Lisesinden Mezun oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'ne kaydoldu. 1969 yılında Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü'nden ve 1970 yılında Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. 1971 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi, Temel Bilimler ve Yabancı Diller Yüksek Okulu'na Fizik Okutmanı olarak atandı. 1972 yılında aynı yerde Asistan oldu. 1975 yılında kısa dönem askerlik görevini yaptı. 1976 yılında "28 <= Z <= 42 Elementler bölgesinde Kb/Ka Şiddet Oranları" konulu doktora çalışmasını tamamladı. 1979 yılında Amerika'ya gitti. Georgia Institute of Technology, Atlanta Nükleer Kimya Bölümünde Radyoaktif bozunmalardan yararlanarak elementlerde Fluoresans Verimi, Coster-Kronig geçiş ihtimallerinin bulunması, Koinsidens Metodla sütlerde 131I tayini ve çevrede radyoaktif kirlilik konularında iki yıl çalıştı. 2547 Sayılı Kanun gereğince 01.11.1982 yılında Yardımcı Doçentliğe atandı. 30 Haziran 1982 de "Nd ve Yb Elementlerinin Fluoresans Verimi ve Coster-Kronig Geçiş İhtimaliyetleri" adlı teziyle Doçentliğe müracaat etti ve 15 Nisan 1983 tarihinde Doçent oldu. Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Fizik Ana Bilim Dalı'na Doçent olarak atandı. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği, Senato Üyeliği ve Dekan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 3.4.1989 tarihinde Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı Profesörlük kadrosuna atandı. Fakültede Dekan Yardımcılığı görevinde bulundu. Üniversitede Temel Fizik, Elektromagnetik Teori, Atom Molekül ve Çekirdek Fiziği, Özel Öğretim Metotları ve çalışma konularıyla ilgili Yüksek Lisans dersleri verdi. Fakültenin açtığı pedagojik formasyon kurslarında Fen Bilimleri Eğitimi ve Fizik Eğitimi konularında ders verdi. Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Komisyonlarında İlk ve Orta dereceli okulların Fen Bilimleri Programlarının hazırlanmasında Üye ve Danışman olarak çalıştı. Yükseköğretim Kurulu tarafından Öğretmen Yetiştirme Milli Komitesi Üyesi olarak seçildi ve aynı zamanda üç dönem boyunca Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Mübadele Komisyonu "FULBRIGHT" Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştı. TÜBİTAK Temel Bilimler Grup Üyeliği (1992) ve TÜBİTAK BİDEB Başkan Danışmanlığı (2006-2008) görevlerinde bulundu. 1995-2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.
2000’den itibaren özellikle danışmanlığını yaptığı lisansüstü fizik eğitimi çalışmalarıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk ve orta dereceli okulların Fen Bilimleri Müfredat Programlarını tasarlama, değerlendirme, Yaşam Temelli olarak uygunluğunu değerlendirme ve yine ilk ve orta dereceli okulların Fen Bilimleri Ders Kitaplarını değerlendirilme konusunda çalışmalarını arttırmıştır. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesi, Türkiye Türkçesi ile Eğitim Programlarında (TÜRTEP) Uzaktan Eğitim Başkanlığı görevinde bulundu. Gazi Eğitim Fakültesindeki görevinden emekli oldu. Evli ve üç çocuk babasıdır.
Prof. Dr. R. Ömür Akyüz (1942- ) Şişli Terakki’de Orta ve Lise Öğrenimi (1953-59), İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümünde lisans öğreniminden (1959-63) sonra Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde nötron fiziği araştırmalarına katılmış, Deniz Astsubay Sınf Hazırlama Okulunda öğretmenlik yaptıktan sonra ABD’de Worcester P.I.’de yüksek lisansını (1966-68), Brown Üniversitesinde doktorasını tamamlamıştır (1968-1972). ABD Brookhaven N.L.’de deneysel araştırmalara katılmış olup, akademik yaşama 1972 yılında Boğaziçi Üniversitesinde başlamıştır. Arada, bir yıla yakın Danimarka Niels Bohr Enstitüsünde ve kısa sürelerle Trieste Abdus Salam Fizik Merkezi ile N.B.I.’de araştırmalar yapmış, sırasıyla İ.Ü.E.F., İ.T.Ü., Koç, Işık ve Yeditepe Üniversitelerinde dersler vermiş, çeşitli liselere danışmanlık yapmıştır. 2001-11 yılları arasında Eczacılık ve Eğitim Fakültesi dekanlıkları yaptığı Yeditepe Üniversitesine katılmıştır (bu arada bir süre M.E.B. T.T.K.'nın da danışmanlığını yapmış, 4 yıllık lise fizik dersi müfredat çalışmalarına katılmıştır). 2011 yılından bu yana –ders vermeye hiç ara vermediği– Boğaziçi Üniversitesi’nde emekli olarak ders vermektedir. Çeşitli dergilerde fizikle ilgili İngilizce ve Türkçe makaleleri yanında popüler dergilerde ve gazetelerde fizik, eğitim, ve siyaset üzerine çeşitli yazıları yayımlanmış; R. Feynman’ın Kuantum Elektrodinamiği-KEDİ ve S. Weinberg’in “Bir Ötesi Olmayan Kuram” Düşleri, Lee Smolin’in Evrenin Yaşamı, Lisa Randall’ın Higgs Keşfi kitaplarını Türkçeye kazandırmıştır.